Liigu põhisisu juurde
Tagasi

Ilmus ajakirja Tuna number 2/2017

Ajalookultuuri ajakiri Tuna on tänavuse 2. numbriga jõudnud juubelihõngulise teetähiseni – alates esimesest numbrist 1998. aasta hilissügisel on käesolev 75. number. Ajakirja peatoimetaja Ott Rauni hinnangul on see kvartaliajakirjale oluline koht mõttepausiks ja seda peatoimetaja veerg pakubki koos üleskutsega lugejale vaadata ikka ja jälle üle juba loetud esseed ja artiklid, et unustatut meelde tuletada ja ajatut püsimälus kanda.  Kel ei ole riiulile ladestunud ajakirja trükiste pikka sarja, sel on hea võimalus sirvida iga numbrit elektroonselt: https://www.ra.ee/tuna/.

Tuna värske väljaanne on tavapäraselt sisutihe. Sõjamuuseumi teadusdirektor Toomas Hiio avab numbri esseega meie riigi saja aasta juubelist ja Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamisest sõjaeelsel ajal. Käsitluste rubriigis kirjutab Ivar Leimus Eesti hobusest kui keskaja strateegilisest kaubast, Jaak Valge analüüsib Eesti teise rahvahääletuse (1932) eellugu põhiseaduse muutmise küsimuses, Teele Saar tutvustab Eesti kaubalaevanduse taastamist kui sõjaliselt otsustava tähtsusega tööala aastail 1942–1944 ning Jaan Undusk valgustab Jaan Krossi asumisaastaid 1951–1954 kirjavahetuse põhjal Alma Vaarmani ja Huko Lumetiga.

Lisaks saab lugeja ülevaate eestlastest formeeritud politseiüksuse tegevusest Novogrudokis 1942. aastal, Barbaruse ja Semperi kirjavahetusest 1911–1917, Eesti talurahvast tabanud näljahädadest 19. sajandil ning kahest toekast arvustusest Aivar Põldvee ja Marek Tamme sulest. Tuna 2/2017 sisukord ja ingliskeelne artiklite kokkuvõte on leitav meie veebist, ajakirja trükinumbrit saab soetada rahvusarhiivist Tartus ja Tallinnas ning raamatupoodidest. Head lugemist!