Vallakohtute ühisloome avamine 15. veebruaril

Ootame huvilisi ühisloomeplatvormi Vallakohtud avamisele reedel, 15. veebruaril kell 16 arhiivi peahoones Tartus, Nooruse 3.

Algava ühisloome käigus soovime vabatahtlike abiga kättesaadavaks teha 19. sajandi vallakohtute rikkaliku kirjaliku pärandi. Sisestamiseks on avatud ligi 450 vallakohtu enam kui 2200 protokolli- ja lepinguraamatut, mis peidavad endas üksikasjalikku ja värvikat teavet eesti talurahva igapäevaelu kohta. Lisaks ajaloolastele, etnoloogidele, filoloogidele ja teistele uurijatele on vanad kohtulood põnevad lugeda ka perekonna- ja kohaloo huvilistele, sisaldades ainulaadset teavet kaugetest esivanematest ja kodukandi rahva tegemistest.

Koosviibimise alguses tutvustab Tõnis Türna ühisloomerakenduse ülesehitust ja kasutamist. Tutvustusele järgneb vallakohtute pärandile keskenduv vestlusring, milles osalevad ajaloolane Aadu Must, keeleteadlane Liina Lindström, õigusajaloolane Toomas Anepaio ja genealoog Fred Puss. Seejärel on avatud töötuba, kus saab näpunäiteid protokollide sisestamiseks.

Kohtumiseni arhiivis!