Vandenõu riigi vastu - kuidas seda teha?

Ivo Juurvee avalik loeng Vandenõu riigi vastu – kuidas seda teha? Arhiiviallikatel põhinevad näited Eestist (1924), Iraanist (1953), Guatemalast (1954) ja Kuubalt (1961)

Tänapäeval on populaarne rääkida hübriidsõjast, mis on üsna ähmane termin, või vandenõuteooriatest, nagu oleks kõiges mängus mõne vaenuliku eriteenistuse käsi. Teema on huvitav – kuidas mõjutada poliitikat väljastpoolt riiki? Ja mitte lihtsalt mõjutada valimisi mõne protsendipunkti võrra, vaid muuta poliitilist režiimi ning seda ilma sõjalise jõuta või sellega otsese ähvardamiseta ja veel nii, et „kõrvad välja ei paistaks“.

Kui tänapäeva kohta täpseid andmeid saada on keerukas (ja need, kes neid valdavad, ei saa sellest rääkida), siis ajalooga on asi mõnevõrra lihtsam. Ettekandes uuritakse arhiiviallikatele tuginedes, kuidas planeeriti ja viidi ellu riigi vastane vandenõu Eestis (1924), Iraanis (1953), Guatemalas (1954) ja Kuubas (1961). Mida siis eriteenistused tegelikult suudavad ja mis neile üle jõu käib? Neil teemadel arutleb ajaloodoktor Ivo Juurvee Rahvusvahelisest Kaitseuuringute Keskusest. 

Teadusõhtu toimub 12. detsembril kell 16.00 Madara õppeklassis.
Palume registreeruda aadressil tiina.mannapsoo@ra.ee või telefonil 6938666