Eesti arhiivinduse juubelinädal

Arhiivi juubelinädala «Arhiiv 90» tähistamise eellugu põhineb nii tollaste kui ka praeguste arhiivinduse asjatundjate hinnangul, et 3. märtsil 1920 loodud arhiivikomisjoni võib pidada Eesti riikliku arhiivinduse oluliseimaks teetähiseks ja 3. märtsi arhiivinduse sünnidaatumiks.

Arhiivikomisjon tegeles aastatel 1920–1921 kõigi riiklikku arhiivindust hõlmavate küsimustega, alustades ajaloolise keskarhiivi ja riigiarhiivi loomisega ning lõpetades jooksvate küsimuste, näiteks arhivaalide evakueerimise ja korraldamise lahendamisega. Arhiivikomisjoni esimees oli Tartu ülikooli professor dr Arno Rafael Cederberg, oluliste isikutena osalesid komisjoni töös riigisekretär Karl Terras, haridusministeeriumi esindaja Kristjan Raud, Tallinna linnaarhivaar Otto Greiffenhagen, Eesti Rahva Muuseumi esimees professor Matthias Johann Eisen, dotsent Jüri Uluots ja arhivaar Friedrich Nineve.

«Arhiiv 90» sündmused leiavad aset 1., 3. ja 5. märtsil käesoleval aastal. Nädala esimesel ja viimasel päeval pakume kaasamõtlemist ja kaasarääkimist arhiivihuviliste laiale ringile — igaühel tasub osaleda arhiivi ja ajaloo ning arhiivi ja ühiskonna puutepunkte käsitlevatel avalikel loengutel Tartus ja Tallinnas. Sündmuste kesksel päeval, 3. märtsil peetavast mõttevahetusest ootame osa saama ennekõike kolleege ja mõttekaaslasi arhiividest ja teistest mäluasutustest, uurimis- ja teaduskeskustest.

Loe juubelinädalast lähemalt...