Allkirjastati leping fotokogu digiteerimiseks

Rahvusarhiiv allkirjastas 18. veebruaril lepingu nelja ettevõttega (OÜ Grandolan, OÜ Expofoto-TG, Anu Foto OÜ, Rosemarie OÜ), kes digiteerivad 415 500 fotot ja diapositiivi.

Lepingu maksumus on 6,23 miljonit krooni, töid rahastatakse infoühiskonna arendamise vahenditest eesmärgiga viia teave universaalsele digitaalsele kujule ning teha see avalikult kättesaadavaks. Tööde teostamise tähtaeg on 12 kuud.

Rahvusarhiivi eri arhiivides on suures koguses analoogkandjail (klaasnegatiivid, filminegatiivid, paberpositiivid, diapositiivid) ajaloolise ja dokumentaalse väärtusega fotosid 19.–20. sajandist. Suurem osa fotodest on hoiul filmiarhiivis, aga palju leidub fotosid ka riigiarhiivis ja ajalooarhiivis. Tegemist on Eesti suurima fotokoguga, mille kasutamine muutub digiteerimise tulemusel kordades lihtsamaks. Fotod ja diapositiivid on üks enamkasutatavaid arhivaaliliike, nende vastu tunnevad kasvavat huvi nii üksikisikud kui ka meedia ja teised mäluasutused. Fotode digiteerimine ja neile juurdepääsu võimaldamine veebis on oluline samm Eesti teabe ja kultuuripärandi kättesaadavuse parandamiseks.

Fotokogu teeme kättesaadavaks andmebaasis FOTIS.