Uus VAU — uued võimalused!

Virtuaalne uurimissaal VAU on olnud Rahvusarhiivi klientide veebivärav juba 2009. aastast alates. See sündis vajadusest koondada Rahvusarhiivi kogud, andmebaasid ja teenused, et aidata kasutajal paremini orienteeruda keerulises arhiivimaailmas ning jõuda teda huvitava arhiiviteabeni võimalikult lihtsalt. Nüüd, 2013. aasta jaanuaris jõuab avalikkuse ette VAU uus, täiendatud versioon. 

Endiselt saab VAU kaudu tutvuda arhiiviteatmestu AISiga, otsida ja lehitseda Saagat, kasutada eriandmebaase nagu näiteks Fotis, FIS jt, esitada arhiivipäringuid, olla kursis Rahvusarhiivis publitseeritud väljaannetega ja neid endale veebipoest osta, lugeda uudiseid ja Facebooki postitusi jne. Uue väljanägemise on saanud kasutajate seas populaarne lingimärkmik, see on muudetud käeparasemaks ja varustatud mitmete lisafunktsioonidega.

Kõige märkimisväärsem uuendus on uurimissaali tellimuste esitamise võimalus otse VAUst.  Enam ei ole tarvis säiliku leidandmeid eri andmebaasidest kopeerida ja saata uurimissaali e-postiga või täita kohapeal mitmeid blankette. Iga VAU või Saaga kasutajaks registreerunud uurija saab siin esitada säilikute tellimusi nii tava- kui kauglaenutusena, tellida koopiaid, jälgida oma tellimuste seisu, pikendada laenutustähtaega, esitada juurdepääsutaotlusi ning tühistada tellimusi. Üsna pea avaneb ka AISist otsetee VAU keskkonda, s.t huvipakkuva säiliku saab kohe sealt endale uurimissaali välja tellida.

Uurimissaali arhivaaridelt saavad tuge kõik, kes vajavad abi tellimuste täitmisel või VAU kasutajaks registreerumisel. Soovime tarmukat pealehakkamist ja meeldivaid arhiivikogemusi!

Rahvusarhiiv