Säilikute tellimine

  1. Säilikute tellimine uurimissaali
  2. Üldinfo uurimissaalide kohta
  3. Juurdepääsupiirangutega arhivaalid
Säilikute tellimine uurimissaali

Uurimissaalitellimused tuleb esitada VAU kaudu.

  • Klõpsake sakil "Tellimused", logige sisse või registreerige end uurijaks.
  • Sisestage säiliku leidandmed samal kujul nagu need on arhiivi infosüsteemis AIS (nt EAA.2100.1.123).
  • Valige tellimuse liigi alt laenutus ja määratlege kasutuseesmärk.
  • Klõpsake nupul "Lisa". Tellimused kuvatakse jaotises "Kinnitamata tellimused".
  • Kõik tellimused tuleb sisestada ja lisada ükshaaval.
  • Enne kinnitamist on võimalik tellimusi muuta ja kustutada.
  • Kinnitage tellimus klõpsates nupul "Kinnita". Tellimused saab korraga kinnitada, kui teete linnukese lahtrisse "Märgi kõik" ning klõpsate nupul "Kinnita laenutustellimus".
  • Kinnitatud tellimused liiguvad sakile "Esitatud".

Tellimuste liikumist saab jälgida sakil "Esitatud", nt märkus uurimissaalis tähendab, et tellitud säilikud on hoidlast Teie nimele uurimissaali välja võetud ja neid saab uurima tulla. Tellimusi hoitakse uurimissaalis kuu aega, soovi korral saab tellimuse tähtaega pikendada. Korraga võib uurimissaali tellida kuni 15 säilikut.

Meili teel tellimusi vastu ei võeta, vaid uurija suunatakse VAU-keskkonda. Kohapeal on võimalik tellimusi täita ka uurimissaali arvutis. Soovitame säilikud enne külastust ette tellida, kuna hoidlad asuvad eri majades ning tellimuste täitmine võib võtta rohkem aega.

Tellimusi saab VAUs esitada Tartu, Tallinna, Rakvere ja Valga uurimissaali. Sellisel juhul on AISis säiliku detailvaates kuvatud nupp "Telli". Filmiarhiivis hoiul olevaid säilikuid VAU kaudu praegu tellida ei saa ning tellimus tuleb filmiarhiivile saata meilitsi.

Üldinfo uurimissaalide kohta

Uurimissaali esmakordsel külastamisel tuleb esitada isikuttõendav dokument. Uurija on kohustatud järgima arhiivimaterjalide kasutamist puudutavaid seadusandlikke akte ning uurimissaali eeskirja. Uurimissaali avariiuleil leidub mitmesugust arhiivitöös vajalikku kirjandust, nagu entsüklopeediaid, sõnaraamatuid, ajakirjandusväljaandeid jms. Uurijate kasutuses on WiFi-ühendusega arvutitöökohad. Lubatud on isepildistamine.

Tallinna ja Tartu uurimissaalides on võimalik tutvuda ka raamatukogu trükistega, nende otsimisel ja tellimisel on abiks andmebaas ESTER.

Juurdepääsupiirangutega arhivaalid

Juurdepääs avalikele arhivaalidele on vaba ning nende kasutamine uurimissaalis on tasuta (v.a koopiate ja kauglaenutuse tellimine).

Õigusaktidest (nt avaliku teabe seadus, notariaadiseadus, perekonnaseadus) tulenevalt on mitmetele arhivaalidele kehtestatud juurdepääsupiirangud ning nende kasutamiseks tuleb täita juurdepääsutaotlus. Rohkem saab selle kohta lugeda rahvusarhiivi juurdepääsukorrast.

Kui tellimuse menetlemise käigus selgub, et arhivaalil on juurdepääsupiirang, siis teavitatakse uurijat asjaoludest ja talle saadetakse link juurdepääsutaotluse täitmiseks. Info selle kohta on leitav ka uurija kontol sakil "Esitatud". Kui taotlus on täidetud, tuleb see VAUs digiallkirjastada. Taotluse võib täita ka uurimissaalis kohapeal.