Liigu põhisisu juurde
Tagasi

1970.–1980. aastate vinüülplaadiümbriseid tutvustav näitus Tartus 13. veebruarini

Rahvusarhiivi filmiarhiivi heliplaadikogul põhinev näitus „Laule ja lugusid möödunust“ tutvustab 1970.–1980. aastatel kujundatud vinüülplaadiümbriseid, mis on esitatud suureformaadilistel fotolõuenditel, keskendudes silmapaistvamatele — tuntumatele ja vähemtuntutele — näidetele just tol ajal õitsele puhkenud kujunduskunstist, peamiselt graafilise disaini ja fotomontaaži võtmes. Väljapanekut ilmestavad heliklipid esitletud ümbristes peituvatelt heliplaatidelt, mida saab kuulata lõuenditele lisatud QR-koodide abil.

Vinüülplaat sümboliseeris Nõukogude Liidus 1970. ja 1980. aastatel läänelikku nautlevat tarbimisühiskonda, kuhu nõukogude inimene tahtis kuuluda. Vinüülplaatide ümbriseid võib vaadelda osana popkultuurist, masstootmise produktina, aga ka infoallikana omaaegse muusika, moe ja trükitehnika kohta. Nõukogude Eestis kujundati vinüülplaadiümbriseid enamasti eeskätt lisasissetulekut silmas pidades. Samas andis see töö tsensuurist hoolimata kunstnikule suhteliselt vabad käed ja pakkus kunstiliselt põnevaid väljakutseid. Algeliste ja peamiselt käsitööl põhinevate tehniliste võimaluste, madala trükikvaliteedi ning sagedasti esineva praagi tõttu aga tõi kaasa ka hulganisti peavalu. Tallinna Heliplaadistuudio heaks töötasid väga paljud kunstnikud ja nii-öelda majakunstniku puudumise tõttu oli plaadikujunduste stiil ning käekiri äärmiselt kirju. (Vaata lähemalt: Maile Tali. Eesti vinüülplaadiümbrised 1970.–1980. aastatest. – Kunst.ee. Graafilise disaini eri, 2010, nr 3–4.)

Näitusele välja pandud vinüülplaadiümbrised on kujundanud Ülle Meister, Helje Eelma-Saar, Kaja Truupõld, Emil Lausmäe, Villu Järmut, Margus Haavamägi, Enn Kärmas ja Silver Vahtre. Rahvusarhiivi peahoone infoletist on võimalik soetada näitusel esitletud vinüülplaatide ümbriste kujundusega meeneid – magneteid ja riidest kotte.

Väljapanek on avatud 18. jaanuarist 13. veebruarini igal tööpäeval kell 9–19 ja laupäeviti kell 10–15 Tartus, Nooruse 3 fuajees. Tere tulemast!

Lisainfo: filmiarhiivi kuraator Maarja Hindoalla, maarja.hindoalla@ra.ee, 693 8631.